(voormalig) Gereformeerde kerk

Kerkgebouw

De 1e godsdienstoefening van de Afgescheidenen te Baarland vond plaats op 18 september 1836 te Oudelande. Op 10 juni 1843 kreeg men van de regering toestemmen tot de bouw van een kerk achter de ‘Vaete’.

In 1912 werd een nieuwe kerk gebouwd en kreeg het voormalige gebouw de functie van woonhuis. Met de bouw van de nieuwe Gereformeerde kerk was een totaalbedrag van f14.000,- gemoeid. Op 28 februari werd het door architect J. Sterk ontworpen gebouw in gebruik genomen.

In april 1992 is de Gereformeerde Kerk te Baarland Samen Op Weg gegaan met de Hervormde St. Maartenskerk in het dorp. Nadat besloten werd om 1 kerkgebouw af te stoten, werd de laatste dienst in de Gereformeerde Kerk op 21 september 2003 gehouden.

Nadat de plannen om het kerkgebouw te verkopen aan de Gereformeerde Gemeente te Hoedekenskerke niet doorgingen, is het kerkgebouw verkocht aan een restaurant. 




Eerste orgel
Zie voor de geschiedenis van het eerste orgel in de voormalig Gereformeerde Kerk, de Opstandingskerk te Wissenkerke, waar het instrument sinds 1986 staat.

Tweede orgel
In 1925 bouwde de fa. Spiering uit Dordrecht een nieuw orgel voor de Gereformeerde Kerk te Baarland. Vermoedelijk was het oude instrument uit de oude Gereformeerde Kerk, aangekocht in 1906, toch te klein voor de in 1912 nieuw gebouwde kerk.
Door waterschade als gevolg van de Watersnoodramp op 1 februari 1953, werd het Spiering-orgel afgebroken.

Derde (niet gerealiseerde) orgel

Na het herstellen van de waterschade aan de Gereformeerde Kerk te Baarland, opgelopen bij de Watersnoodramp op 1 februari 1953, werd na uitgebreide oriëntatie besloten een nieuw orgel te laten bouwen door de Zwitserse bouwer Glotli. Het was de bedoeling dat het nieuwe instrument 18 stemmen zou krijgen en in 1962 zou worden voltooid. Het Glottli-orgel is echter nooit gerealiseerd. Het is niet bekend wat daar de oorzaak van is geweest. Het dispositie voorstel is hiernaast te vinden



Hoofdwerk: trichergedackt 16, prinzipal 8, koppelflöte 8, spitzgambe 8, octave 4, octave 2, mixtuur IV, Sesquialtera II, Schalmei 8, I/II Rugwerk: rohrflote 8, quintatön 8, prinzipal 4, flöte 4, flachflöte 2, scharff III                            Pedal: subass 16, prinzipal 8, fagot 16, P/I, P/II

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-g’’’
Pedaalomvang: C-f’
Stemming: Evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

Derde (gerealiseerde) orgel

Nadat de plannen voor een orgel van de firma Glottli geen doorgang vonden, werd besloten een orgel voor de Gereformeerde Kerk te Baarland te laten bouwen door de firma Verschueren te Heythuizen. Het Nationaal Rampenfonds verleende hiervoor een subsidie. Lambert Erné en Willem Hülsmann traden op als adviseurs. Het Verschueren-orgel is in december 1963 in gebruik genomen. In 2005 is de Gereformeerde Kerk te Baarland gesloten. Het orgel is overgeplaatst naar de Markuskerk in Breda. 

De dispositie van dit orgel was als volgt:

Hoofdwerk: prestant 8, roerfluit 8, octaaf 4, open fluit 2, mixtuur III-IV, I/II

Rugwerk: bourdon 8, prestant 4, fluit 4, octaaf 2, spitskwint 1 1/3, scherp III

Pedaal: subbas 16, spitsgedekt 8, P/I, P/II

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-g’’’

Pedaalomvang: C-f’

Stemming: Evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleepladen