Kerk van Onze Lieve Vrouwe Onbevlekte Ontvangtenis

Kerkgebouw

Nadat de twee Rooms Katholieke Parochies met hun beide kerken na het verval van Biervliet als havenstad waren opgehven, werd in 1855 een nieuwe parochie opgericht. Enkele jaren later, in 1858, werd de huidige Rooms Katholieke Kerk van Biervliet in gebruik genomen.

Het gebouw werd in 1920 uitgebreid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd, maar werd nadien hersteld.

In 1965 werd de kerk opnieuw ingericht. 

Eerste orgel

Het is niet bekend of zich in de Middeleeuwse katholieke kerken van Biervliet orgels hebben bevonden. Nadat de nieuwe Rooms Katholieke Kerk van Biervliet in 1858 in gebruik werd genomen, werd er in 1859 een orgel in gebruik genomen, afkomstig uit een kerk in het Belgische Eekloo. Wie het instrument heeft gebouwd, is niet bekend, evenals het bouwjaar. Het moet een goed en degelijk instrument zijn geweest, had 1 klavier en aangehangen pedaal en de kas had fraai beeldhouwwerk. Het orgel had onder meer een Trompette, Cornet, Flute en Clairon, wat overduidelijk op een Vlaamse orgelbouwer wijst.

Het Vlaamse orgel werd in 1866 voor het eerst gestemd sinds de plaatsing, in 1869 volgde een tweede stembeurt en restauratie, wegens het slechte onderhoud.

In 1914 werd een nieuwe blaasbalg geplaatst. In 1938 werd de dispositie gewijzigd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk met het orgel zwaar beschadigd. Na de oorlog werd, op advies van de firma Vermeulen besloten een nieuw instrument te bouwen, waarin een deel van de Bourdon 16' en de Bourdon 8' opnieuw werd gebruikt. Ook de speeltafel en mechaniek werd herbruikt. De dispositie was toen:

Manuaal: bourdon 16, montre 8, bourdon 8, prestant 4, flute 4, doublette 2, cornette IIId, trompette 8, clairon 4

Pedaal: aangehangen

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-f'''

Pedaalomvang: C-f'

Stemming: Evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleepladen 

Huidig orgel

In 1948 bouwde orgelbouwer Giessen uit Goes een nieuw orgel voor de Rooms Katholieke Kerk van Biervliet, waarbij hij een gedeelte van het pijpwerk, de speeltafel en de mechanieken van het voormalige orgel opnieuw gebruikte. Het nieuwe pijpwerk werd van zink vervaardigd.

De dispositie was:

Manuaal: bourdon 16, prestant 8, holpijp 8, viola di gamba 8, voix celeste 8, octaaf 4, roerfluit 4, mixtuur II-III

Pedaal: aangehangen

Overige gegevens:

Manuaalomvang: C-f’’’

Pedaalomvang: C-f’

Stemming: Evenredig zwevend

Toonhoogte: a’ = 440 Hz

Tractuur: mechanische sleepladen 

De kerk is nu gesloten als kerkgebouw en in gebruik als restaurant. Zie de foto's van Ad de Blaeij hieronder die de meeste recente situatie tonen.