Koewacht, Kerk van de H.H. Philippus en Jacobus
Rooms Katholieke Parochie Oost-Zeeuws-Vlaanderen - Kerkplein 2

- Orgeloverzicht -

Kerkgebouw
Het dorp Koewacht ligt deels in BelgiŽ en deels in Nederland. Vanaf 1687 stond aan de Belgische zijde van de grens een kapel voor de Rooms Katholieke kerkgangers,. Deze werd in 1714 vervangen door een volwaardig kerkgebouw, dat in 1850 werd vergroot.
Na sluiting van de grens tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) konden de Hollandse inwoners van Koewacht niet meer bij de kerk komen, zodat in 1916 een noodkerk aan de Nederlandse kant van de grens werd gebouwd. Deze werd in 1922 vervangen door het huidige kerkgebouw, ontworpen door architect W. te Riele.

Orgel
In 1930 werd een orgel in de kerk van de H.H. Philippus en Jacobus geplaatst, afkomstig uit de Rectoraatskerk Sint Jozef te Bergen op Zoom. Dezen hadden het in 1884 aangekocht van Cornelis Rogier, orgelmaker te Bergen op Zoom. De orgelkas is gebouwd rond 1780, het pijpwerk is samengesteld uit onderdelen van verschillende oudere orgels.
In 1970 werd het orgel in Koewacht gerestaureerd, waarbij het van de galerij verhuisde naar een plaats op de begane grond. Het werd daartoe voorzien van een onderbouw. De op een onbekend moment verdwenen Mixtuur en Trompet werden gereconstrueerd. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma Vermeulen onder advies van Hans van der Harst.  

De huidige dispositie van het Rogier-orgel (1844) met gebruikmaking van ouder materiaal:

Manuaal:
Bourdon - vanaf F
Prestant
Holpijp
Prestant
Fluit
Octaaf
Cornet disc.
Mixtuur
Trompet bas/disc.


16 voet
8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
V sterk
III sterk
8 voet

 

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f'''
Stemming: Evenredig zwevend
Toonhoogte: aí = 435 Hz
Tractuur: Mechanische sleeplade

 

 


Geraadpleegde bronnen

Kluiver, J.H. (1976)
Historische Orgels in Zeeland, deel III
Middelburg, Mededelingen van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1974

Met dank aan

W.M. Verschraegen

 

- Terug naar de top van deze pagina -