Nieuwerkerk, Jacobuskerk
Hersteld Hervormde Kerk - Ooststraat 16

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Nieuwerkerk -

Kerkgebouw
Als gevolg van de Ramp in 1953 raakte de Gereformeerde Kerk te Nieuwerkerk dusdanig gehavend dat besloten werd tot afbraak.
Na gedurende enige jaren de kerkdiensten in een houten noodkerk uit Zwitserland te hebben gehouden nam de gemeente op 18 april 1958 een nieuw kerkgebouw op dezelfde plaats als het vorige in gebruik. In 1999 werden evenwel plannen bekend om de Gereformeerde Kerk te sluiten. Het gebouw heeft enige tijd te koop gestaan. In 2005 werd het in gebruik genomen door de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk.

Eerste orgel
In de nieuwgebouwde Gereformeerde Jacobuskerk te Nieuwerkerk werd in 1960 een nieuw orgel in gebruik genomen, dat gebouwd werd door de Gebr. Van Vulpen te Utrecht. Hen werd toegestaan het pijpwerk van het Nohren-orgel in het voormalig kerkgebouw over te nemen. Oorspronkelijk was in plaats van de Quintadeen 16’ een Dulciaan 16’ gepland. Ook werd in werkelijkheid een hoger tinpercentage aangewend dan oorspronkelijk geoffreerd.

De dispositie van het Van Vulpen-orgel (1958):

Manuaal:
Quintadeen
Prestant
Holpijp
Octaaf
Roerfluit
Octaaf
Mixtuur


16 voet
8 voet
8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
IV-V sterk

Pedaal:
Aangehangen
 

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f'''
Pedaalomvang: C-f'
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

 

 

In verband met de buitengebruikstelling van dit kerkgebouw voor de erediensten van de SoW-kerk te Nieuwerkerk werd het orgel in 2003 verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt "De Schuilhof" te ’t Harde waar het door de fa. Pels en Van Leeuwen werd opgesteld. Na de ingebruikneming van de kerk door de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk werd daarin een elektronisch instrument geplaatst.

 

Geraadpleegde bronnen

Lambert Erné-archief, deel uitmakend van de collectie van de Maarten Vente Stichting, Universiteit Utrecht.

 

Zie ook de literatuurlijst met betrekking tot Schouwen-Duivelandse orgels van P. Sevestre

 

Informatie en foto's op deze pagina, tenzij anders vermeld: P. Sevestre

 

- Terug naar de top van deze pagina -