Oud-Vossemeer, (voormalig) Gereformeerde Kerk
Voormalig Gereformeerde Kerk - Hofstraat

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Oud-Vossemeer -

Kerkgebouw
Al sinds 1835 waren er leden die zich afscheidden van de plaatselijke hervormde gemeente van Oud-Vossemeer en een jaar later werden bijeenkomsten in een huis aan de Ring gehouden. Ds. H.J. Budding werd hun predikant en in 1838 telde de Afgescheiden gemeente 50 leden.
Vermoedelijk in oktober 1850 werd aan de Blindenhoek een zogenaamde Kruisgemeente opgericht en in juli 1851 werd aan de Molenstraat een nieuw gebouwd pakhuis ingericht als kerk. Vanaf 1869 behoorden de Afgescheidenen te Oud-Vossemeer tot de Christelijk Gereformeerde Kerk en twintig jaar na de bouw van de eerste kerk werd aan de Achterweg, de huidige Hofstraat, een nieuwe kerk in gebruik genomen. Na vereniging met de Nederduitsche Gereformeerde Kerken (van de Doleantie) behoorde de gemeente tot de Gereformeerde Kerk.  In 1975 werd het gebouw aan de Hofstraat vervangen door de huidige Ontmoetingskerk. Deze verrees op dezelfde plaats als het oude kerkgebouw.


Ansichtkaart

Eerste orgel
In 1893 werd in de Gereformeerde Kerk aan de Hofstraat in Oud-Vossemeer een orgel in gebruik genomen. Er zijn geen verdere gegevens van bekend.

Tweede orgel
Het oude orgel van de Gereformeerde Kerk van Oud-Vossemeer werd in 1921 vervangen door een nieuw eenklaviers pneumatisch instrument, gebouwd door A.S.J. Dekker. De laatste jaren was het in onderhoud bij de firma Verschueren te Huijthuizen. Deze firma heeft het orgel ook opgekocht toen de kerk werd afgebroken ter vervanging van een nieuw gebouw met daarin een nieuw orgel in 1975.

 

Geraadpleegde bronnen

Eck, T. van, Timmer, V. (2005)
"Twee werklijsten van orgelmakers uit de eerste helft van de 20e eeuw: De firma A.S.J. Dekker en de door haar overgenomen Orgelfabriek P. van Dam" in Het Orgel, nummer 3, 2005
Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging, 2005

Zuurdeeg, J.P.B.
Kerken op Tholen en Sint-Philipsland
Gemeente Tholen, 2005

 

- Terug naar de top van deze pagina -