Scherpenisse, voormalig Gereformeerde Gemeente
Gereformeerde Gemeente - Schoolstraat 4

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Scherpenisse -

Kerkgebouw
De Afgescheiden gemeente van Scherpenisse sloot zich in 1907 aan bij de Oud Gereformeerde Gemeente. Tot het jaar 1924 hield deze gemeente op verschillende plaatsen dienst in Scherpenisse, onder andere aan de Schoolstraat 2 en vanaf 1880 in een nieuw gebouwde kerk aan de Wilhelminastraat. Dit gebouw werd in 1904 vervangen. Op 27 april 1924 sloten de gemeenteleden zich aan bij de Gereformeerde Gemeente en in datzelfde jaar werd aan de Stoofstraat, inmiddels Schoolstraat genoemd, een nieuwe kerk gebouwd.
Deze werd in 1984 vervangen door de huidige kerk, die naast het oude gebouw is geplaatst. Laatstgenoemde werd omgebouwd tot verenigingsgebouw.


Foto ©: Collectie J.P. Sinke

Orgel
In 1947 werd in het kerkgebouw aan de Schoolstraat voorzien van een orgel. De functie van voorzanger kwam hiermee te vervallen. Het orgel lijkt te zijn gebouwd door orgelbouwer Spiering. Contacten werden gelegd via de Gereformeerde Gemeente Middelburg Centrum, waar de heer Schot (vermoedelijk A.J. Schot, wiens vrouw uit Scherpenisse kwam) de firma Spiering had getipt dat de Gereformeerde Gemeente van Scherpenisse een orgel zocht. Zodoende kreeg deze gemeente op 23 september 1946 een aanbevelingsbrief van de "Elektrische kerkorgelfabriek M. Spiering" te Dordrecht. Andere literatuur spreekt over een tweedehands orgel, afkomstig uit een onbekende kerk in Gouda, en door orgelbouwer Valk overgebracht naar Scherpenise. Het instrument werd in elk geval in gebruik genomen op 23 mei 1947.

De dispositie van het Spiering-orgel (1947):

Manuaal:
Prestant
Gamba
Holpijp
Octaaf
Blokfluit
Mixtuur


8 voet
8 voet
8 voet
4 voet
2 voet
II-III sterk

Pedaal:
Subbas 16 voet

Werktuiglijke registers:
Pedaalkoppel
Tremulant

Overige gegevens:
Manuaalomvang: ?
Pedaalomvang: ?
Stemming:
gelijkzwevend
Toonhoogte: aí = 440 Hz
Tractuur: Pneumatische kegelladen

 

 


In de jaren '60 moest het orgel worden opgeknapt. In 1965 werd besloten collectes te houden voor het orgelfonds. Korte tijd later, mogelijk in 1967, werd het instrument door Spiering gerestaureerd, waarbij de pneumatische tractuur werd geŽlektrificeerd.


Foto ©: Collectie J.P. Sinke

Geraadpleegde bronnen

Sinke, J.P. (2007)
Zijn daan getoond en trouw'lijk hen geleid, 100 jaar Gereformeerde Gemeenten 1907-2007, deel I 
Krabbendijke, Uitgeverij Van Velzen, 2007

Duvekot, J.W., Kleppe, C.M. (2011)
  Gods trouwe zorg 1861-2011. De geschiedenis van 150 jaar Gereformeerde Gemeente Scherpenisse. Scherpenisse, Kerkenraad Gereformeerde Gemeente, 2011

Met dank aan

J.P. Sinke

- Terug naar de top van deze pagina -