Tholen-stad, (voormalig) Gereformeerde Gemeente
Gereformeerde Gemeente Tholen - Kruittoren 15

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Tholen-stad -

Kerkgebouw
In 1902 werd aan de Kruittoren 15 in Tholen-stad een kerk voor de Afgescheiden gemeente van Tholen in gebruik genomen. Daarvoor werden enkele woningen verbouwd tot kerk. Op 23 juni 1902 vond de eerste dienst plaats in de "Kruuttoarn-kerke". Voordien kwam het Thoolse leesgezelschap bijeen aan de Bebouwde Dam 33 bij de familie Jansen.
Over de ontstaansdatum van de Gereformeerde Gemeente van Tholen heerste lange tijd onduidelijkheid maar moet op 8 juni 1906 worden gesteld. Op die datum werden twee ouderlingen en twee diakenen bevestigd door dominee H. Roelofsen uit Goes. Een jaar later sloten de leden zich aan bij de Gereformeerde Gemeenten.
Al in 1908 en 1909 moest de kerk worden vergroot en in 1972 is de kerk vervangen door een nieuw gebouw: de eerste Rehobothkerk. Het gebouw aan de Kruittoren werd daarna nog jaren gebruikt door muziekvereniging "Concordia".

Orgel
In de eerste kerk van de Gereformeerde Gemeente in Tholen werd in 1955 door M.K. Koppejan uit Ederveen een orgel geplaatst. Dit het eerste begeleidingsinstrument van de gemeente, voordien zong men onder leiding van een voorzanger. Met de bouw was een bedrag van ruim f16.000,- gemoeid. "Het zal een fraai geheel worden", aldus kerkelijk blad De Saambinder op 25 augustus 1955. Op 23 september 1955 werd het orgel in gebruik genomen in een dienst waarin dominee J.B. Bel uit Krabbendijke voorging. "Na de predikatie sprak deze predikant een woord van dank tot alle medewerkers en tot de voorzanger, wiens taak thans was beŽindigd.".
Een dispositie van het tweeklaviers orgel is niet bekend. Het Koppejan-orgel is bij het betrekken van de nieuwe kerk in 1972 niet meeverhuisd maar verkocht aan de Gereformeerde Gemeente in Nederland Buiten Verband aan de Wilhelminastraat in Dinteloord. In de jaren '80 is het vervangen door een elektronisch orgelimitaat, het Koppejan-orgelfront is daarbij behouden gebleven.

 
Situatie tot 1972. © Reliwiki.


Situatie te Dinteloord vanaf 1972. © Reliwiki.

 

Geraadpleegde bronnen

B. de Frel

Reliwiki

Reformatorisch Dagblad, 13 juni 2006

De Saambinder, 25 augustus 1955 en 6 oktober 1955

 

- Terug naar de top van deze pagina -