Westkapelle, (voormalige) Bethelkerk
Protestantse Kerk in Nederland Westkapelle- Noordstraat 15

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Westkapelle -

Kerkgebouw
Op 4 februari 1903 werd de Gereformeerde Kerk te Westkapelle geďnstitutioneerd. Aangezien de marechaussee een andere kazerne in gebruik werd genomen, kwam de oude kazerne aan de Noordstraat vrij. Het gebouw werd al in 1902 gekocht door de Gereformeerde Kerk te Meliskerke. Het gehele gebouw, kerk en kosterswoning werd in 1910 overgeschreven op naam van de Gereformeerde Kerk Westkapelle.
Na een grondige verbouwing werd op 12 oktober 1922 met een feestelijke dienst het grondig gerenoveerde kerkgebouw weer in gebruik genomen.
In de Tweede Wereldoorlog kreeg de Bethelkerk een multifunctionele functie waarbij het gebouw doordeweeks als school fungeerde en op de zondagen werden er kerkdiensten gehouden. Later werd het kerkgebouw gevorderd door de Duitsers voor de legering van militairen. Gedurende deze tijd werden diensten gehouden in de Hervormde Kerk
Na het bombardement in 1944 bleek dat de schade aan de Bethelkerk relatief meeviel. Al op 2 juni 1945 werden er weer diensten gehouden door de Gereformeerde Kerk en voor een aantal jaar ook door de Gereformeerde Gemeente.
In 1960 werd een nieuwe consistorie gebouwd en in 1969 werd een galerij in de kerk aangebracht. Op 12 februari 1970 werden de diensten in de vernieuwde Bethelkerk weer hervat.
In verband met de fusie met de Hervormde Kerk tot Protestantse Kerk in Nederland, zal de Bethelkerk worden afgestoten, en uitsluitend in de
Moriakerk te Westkapelle worden gekerkt. In 2011 is de kerk gesloten.

Orgel
In 1959 plaatste de firma Leeflang te Apeldoorn een nieuw pijporgel in de Bethelkerk te Weskapelle. Het oude harmonium moest hiervoor wijken. Dhr. H.C.A Varel te Rittem was adviseur bij de bouw van het nieuwe instrument, dat een plaats kreeg boven de toreningang. Hij bespeelde het nieuwe Leeflang-orgel dan ook bij de ingebruikname op 29 mei.

De oorspronkelijke dispositie van het voormalige Leeflang-orgel (1959):

Manuaal:
Holpijp basc./disc.
Prestant basc./disc.
Roerfluit basc./disc.
Octaaf
basc./disc.
Scherp basc./disc.


8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
II-III sterk

Pedaal:
Gedekt


8 voet

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f’’’
Pedaalomvang: C-f’
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

 

 

Het orgel werd in 1970 op de nieuwe galerij geplaatst en in 1990 gerenoveerd door A. Nijsse & Zn. te Oud-Sabbinge. Hierbij werd de Scherp II sterk discant vervangen door een Sesquialter II sterk discant. De deling tussen bascant en discant kwam te liggen tussen c' en cis'. Verder werd er een Gedekt 8' op het Pedaal toegevoegd. Het orgel werd vooraan in de kerk geplaatst.

De dispositie van het voormalige Leeflang-orgel (1959) vanaf 1990

Manuaal:
Holpijp basc./disc.
Prestant basc./disc.
Roerfluit basc./disc.
Octaaf
basc./disc.
Scherp basc./Sesquialter disc.


8 voet
4 voet
4 voet
2 voet
II sterk

Pedaal:
Gedekt


8 voet

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f’’’
Pedaalomvang: C-f’
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur: mechanische sleepladen

 

 

Na sluiting van de kerk is het orgel door de firma Nijsse overgeplaatst naar de Moriakerk te Westkapelle, waar het in gebruik is genomen als koororgel.

Gerelateerde nieuwsberichten

2011/06/15: Diverse kerksluitingen op Walcheren'

 

Geraadpleegde literatuur

Hengst, P (2003)
Gereformeerde Kerk Westkapelle 100 jaar: geschiedenis van een eeuw Gereformeerde Kerk
Westkapelle, 2003

Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Vente

Met dank aan
A. Hoogstrate

 

- Terug naar de top van deze pagina -