Zonnemaire, Dorpskerk
Protestantse Kerk - Zeemanstraat 2

- Orgeloverzicht - Andere orgels in Zonnemaire -

Kerkgebouw
De huidige Hervormde Kerk te Zonnemaire werd naar een ontwerp van de Rotterdamse architect Bellingwout gebouwd en werd op 19 april 1868 in gebruik genomen. Het gebouw kwam in de plaats van een uit de 15e eeuw daterende kerk, die al jaren in een slechte staat verkeerde en uiteindelijk in 1866 werd afgebroken.
Rond 2000 werd het interieur van de kerk ingrijpend gewijzigd door aanbrengen van tapijt op de vloer, het beschildkeren van al het houtwerk met een crème-kleurige verf en het vervangen van de banken door exemplaren afkomstig uit de Laurenskerk te Rotterdam.

Orgel
Voor zover bekend stond in de in 1866 afgebroken kerk te Zonnemaire geen orgel. In 1871 bouwde de orgelbouwer P. Flaes te Amsterdam een nieuw orgel voor de nieuwe kerk. Op 7 januari 1872 werd dit instrument met een bespeling door D.H. Ezerman te Zierikzee in gebruik genomen.

De dispositie van het Flaes-orgel (1872):

Manuaal:
Bourdon
Prestant
Octaaf
Quint
Octaaf
Mixtuur
Cornet
Trompet


16 voet
8 voet
4 voet
3 voet
2 voet
IV sterk
IV sterk
8 voet

Nevenwerk:
Holpijp
Viola di Gamba
Salicionaal
Roerfluit

8 voet
8 voet
8 voet
4 voet
Pedaal:
Aangehangen
 

 

Overige gegevens:
Manuaalomvang: C-f'''
Pedaalomvang: C-d'
Stemming: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = 440 Hz
Tractuur:
mechanische sleeplade

 

 

Het instrument bevindt zich, afgezien van de kleur van de kas, nog steeds in de oorspronkelijke staat. Alleen de kas was waarschijnlijk oorspronkelijk wit of crème geschilderd maar werd naderhand evenals het toenmalige, overige kerkmeubilair bedekt met een donkerbruine verflaag. Inmiddels is vastgesteld dat de bruine verflaag op de orgelkas misschien toch oorspronkelijk is.
Het orgel werd in 1991 door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg tot monu­ment verklaard.
In 2008 is begonnen met restauratie van het Flaes-orgel door Elbertse Orgelmakers b.v. te Soest. Het instrument werd in het najaar van 2009 opnieuw in gebruik genomen.

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

2009/10/28 Flaes-orgel Zonnemaire gerestaureerd

 

Geraadpleegde bronnen

Kerkelijke Courant 1872, nr. 2.

Kluiver, J.H.             Historische orgels in Zeeland; deel III: Schouwen en Duiveland, Tholen en Zeeuws Vlaanderen; 1976. Archief uitgegeven door het Koninklijk Zeeuwsch Ge­noot­schap der Wetenschappen, Middelburg.

 

Zie ook de literatuurlijst met betrekking tot Schouwen-Duivelandse orgels van P. Sevestre

 

Informatie en foto's op deze pagina, tenzij anders vermeld: P. Sevestre

 

- Terug naar de top van deze pagina -