Acht Zeeuwse kerken vanaf 2013 gesloten

Vanaf 1 januari 2013 zijn er in Zeeland maar liefst acht kerkgebouwen waar geen diensten en vieringen meer worden gehouden. Het betreffen zes kerken in Oost-Zeeuws-Vlaanderen en twee kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Vlissingen.
Al diverse jaren maakte de Elizabethparochie in Oost-Zeeuws Vlaanderen plannen om diverse kerken te sluiten, vanwege het teruglopend ledenaantal en de hoge kosten die het onderhoud van alle kerken met zich meebrengt. Uiteindelijk is in 2012 besloten om met ingang van 1 januari 2013 de Rooms Katholieke Kerken v
an Axel, Hoek, Zandstraat, Sas van Gent, Sluiskil en Westdorpe te sluiten. Wat er met de kerkgebouwen gaat gebeuren is nog onduidelijk. In de kerken van Hoek en Zandstraat staan electronicums maar wat er de pijporgels in de kerken van Axel, Sas van Gent, Sluiskil en Westdorpe gaat gebeuren, is niet bekend. Het orgel in laatstgenoemde kerk bevindt zich tegenwoordig in onbespeelbare staat, op de twee orgels van Sas van Gent worden daarentegen regelmatig concerten gegeven.
Ook per 1 januari 2013 zullen de Open Hof in Vlissingen en De Schaapskooi in West-Souburg hun deuren sluiten, zo maakte de Protestantse Kerk van Vlissingen bekend. De kerkleden zullen in het vervolg naar de Grote- of Sint Jacobskerk in Vlissingen  gaan. Beide kerkgebouwen blijven wel in gebruik voor nevenactiviteiten doordeweeks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Vermeulen-orgel (1950) in Axel

Terug naar het nieuwsoverzicht