Jaarvergadering VOGG afdeling Zuid-West: Jeugd & Muziek: 'Jong verleerd, oud verzuimd?
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Gereformeerde Gemeente te Meliskerke

Het Fama & Raadgever-orgel (1977) in de Gereformeerde Gemeente te Meliskerke

Jong geleerd is oud gedaan. Dat gezegde kennen we allemaal en het is ook al vele malen bewezen. Geldt dat ook voor het omgekeerde? Jong verleerd, oud verzuimd? De Vereniging Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG) afdeling Zuid-West dacht op de jaarvergadering van 2010 met elkaar na over de muzikale opvoeding van ‘onze’ jeugd en dan voornamelijk met de focus op kinderen van de basisschool. Doen we er voldoende aan om ze de nodige muzikale bagage mee te geven om ze zodoende te léren genieten van ‘echte kunst’? En moeten we ze al jong begeleid confronteren met wereldse muziekvarianten of juist ze hiervan distantiëren zolang het mogelijk is? Wie is de hoofdverantwoordelijke in deze opvoeding? De kerk, de school, de VOGG of het gezin? Of zij alle vier? Moet er in de nabije toekomst gericht beleid worden gemaakt voor natuurlijke aanwas van kerkorganisten? Of mogen we open staan voor andere muzikale vormen in onze erediensten wanneer er in de toekomst geen organisten meer te vinden zijn? Kortom, leren we de kinderen al jong verantwoorde muziek te waarderen of verzaken we deze plicht in de opvoeding?

Na het huishoudelijke gedeelte van deze jaarvergadering werd in  drie korte lezingen van een kwartier een ‘blik in de keuken’ geworpen bij een vader van een opgroeiend gezin,een orgelleraar die kinderen liefde voor het orgel wil bijbrengen en ’t liefst opleidt tot toekomstige kerkorganisten (en hiervan ook een praktijk impressie gaf) en een directeur van een schoolorganisatie die nadrukkelijk werkt aan de  leus ‘investeren in identiteit’ waar ook muzikale opvoeding onder valt. Naar aanleiding van deze drie korte impressies en een aantal stellingen, is dan daarna een forumbespreking gehouden. Daaraan namen een vertegenwoordiger van ‘de kerk’ en de voorzitter van de VOGG, Chiel-Jan van Hofwegen, deel. Uiteraard was er een orgelbespeling, verzorgd door laatstgenoemde op het in 2008 verplaatste Fama & Raadgever-orgel.

Naast muzikaal plezier kregen de bezoekers deze middag ook concrete handvatten mee  om te overdenken en (liever!) mee aan de slag te gaan. Er was eveneens een boekentafel aanwezig zijn.

Zie ook het artikel ''2008/12/23: Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente Meliskerke uitgebreid en orgel verplaatst'

Terug naar het nieuwsoverzicht