Orgelkas Doopsgezinde Kerk Middelburg verfraaid
Klik hier voor meer informatie over de orgelhistorie van de Doopsgezinde Kerk te Middelburg

Het Bakker & Timmenga-orgel (1890) met ouder pijpwerk in de Doopsgezinde Kerk in Middelburg

Het interieur in de Doopsgezinde Kerk in Middelburg is grotendeels gereconstrueerd naar de situatie bij de oplevering in 1889. Onderdeel hiervan is de verfraaiing van de orgelkas, een ontwerp van de Haagse architect Klaas Stoffels. Bakker  & Timmenga bouwden in 1890 in deze neo-renaissance orgelkas een tweeklaviers orgel met gebruikmaking van al het oude pijpwerk. Onder dit pijpwerk bevinden zich vijf registers van hoogstwaarschijnlijk J. of J.F. Moreau uit ca. 1740. Daarnaast is een grote hoeveelheid pijpwerk van Kam (& Van der Meulen) uit 1850, -'54 en -'57 aanwezig.
Doordat het front is ontworpen door de architect van de kerk, is het volstrekt a-typisch voor het werk van Bakker & Timmenga. Veel detailleringen in de kas zijn echter nooit tot hun recht gekomen omdat het orgel altijd in een effen kleur beschilderd is geweest. 
Anno 2008 is daar verandering in gekomen. Het sinds 1986 aanwezige 'zweeds-rood' is gedetailleerd met bladgoud, zodat alle reliŽfs goed zichtbaar zijn geworden. Met uitzondering van de vaas bovenop het orgel zijn alle werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd.
Ter gelegenheid van de 'dag van de architectuur' op 21 juni 2008 is het interieur en met name het orgel gepresenteerd aan het publiek.

Terug naar het nieuwsoverzicht